Wyniki wyszukiwania

Filtruj wyniki

  • Czasopisma
  • Data

Wyniki wyszukiwania

Wyników: 1
Wyników na stronie: 25 50 75
Sortuj wg:

Abstrakt

Badano wpływ procesu kompostowania w kontenerowej technologii Kneer na inaktywacje pałeczek E. coli. Bakterie, w specjalnych nośnikach. wprowadzano do warstwy górnej, środkowej i dolnej kompostowanego materiału. Doświadczenia prowadzono w cyklu wiosennym. letnim i jesiennym. Tempo eliminacji pałeczek E. coli było zróżnicowane i zależało zarówno od usytuowania nośników w biomasie, jak i warunków cieplnych. Higienizazcja materiału nastąpiła najszybciej w cyklu letnim - po 48 godz. w warstwie środkowej. 6 dniach w górnej i 10 dniach w dolnej. Wiosną i jesienią. bakterie najdłużej przeżywały w warstwie dolnej - odpowiednio 83 i 45 dni. Badania wskazują również na działanie. oprócz wysokiej temperatury, innych czynników, takich jak konkurencja, antagonizm czy antybioza.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Beata Szala
Zbigniew Paluszak

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji