Abstrakt
Celem ,,głębokiej koagulacji" jest usunięcie z uzdatnianej wody związków organicznych, w tym prekursorów ubocznych produktów dezynfekcji. Wiąże się to ze znacznym obniżeniem barwy i mętności wody często do wartości znacznie niższych od dopuszczalnych dla wody przeznaczonej do spożycia. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań stwierdzono, iż zachowanie ściśle ustalonych parametrów technologicznych koagulacji pozwala na skuteczne uzdatnianie wód o niskiej mineralizacji, nawet w okresach bardzo niskich temperatur wody, zapewniając tym samym znaczne obniżenie stężenia związków organicznych w wodzie, w tym prekursorów trihalometanów. Wymaga to jednak zastosowania dwóch różnych metod koagulacji w zależności od temperatury wody. W okresie ,,wysokich temperatur" proces uzdatniania może być realizowany w oparciu o koagulację objętościową, a w okresie ,,niskich temperatur" o koagulację powierzchniową. Powyższa technologia może być realizowana w jednym układzie technologicznym.
Przejdź do artykułu