Popularnonaukowe

ACADEMIA. Magazyn Polskiej Akademii Nauk

Zawartość

ACADEMIA. Magazyn Polskiej Akademii Nauk | 2012 | Nr 1 (29) 2012 Smak

Abstrakt

Badania ostatnich lat nie tylko wzbogaciły naszą wiedzę o mechanizmach słodkiego smaku, ale też o jego inhibitorach. Słodziki i inhibitory odkryte przez Polaków zostały opatentowane.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Piotr Krajewski

Abstrakt

Na zdominowanych przez muzyków włoskich dworach Wazów w Polsce XVI i XVII wieku wyjątkowa jest kariera Marcina Mielczewskiego, rodzimego muzyka i kompozytora utworów wykonywanych do dzisiaj.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Barbara Przybyszewska-Jarmińska

Abstrakt

Sól kamienna jest jedyną skałą, którą człowiek spożywa w sposób bezpośredni, gdyż chlorek sodu jest niezbędnym składnikiem ludzkiej diety.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Hanna Tomassi-Morawiec
Grzegorz Czapowski

Abstrakt

Genetyczne dziedziczenie smaku zostało już dość dobrze poznane i opisane przez badaczy, ale żywienie człowieka ma również uwarunkowania cywilizacyjne i kulturowe.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Krzysztof Szyfter

Abstrakt

W Polsce XVIII wieku przygotowywane z wielkim przepychem uczty i ceremonie służyły przede wszystkim podkreśleniu znaczenia i splendoru dworu magnackiego.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Agata Roćko

Abstrakt

Pierwszy polski satelita trafił niedawno na wokółziemską orbitę. Na pokładzie rakiety VEGA Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) poleciał w kosmos satelita PW-Sat, skonstruowany przez studentów Politechniki Warszawskiej przy wsparciu specjalistów z Centrum Badań Kosmicznych PAN.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Jan Pomierny
Maciej Urbanowicz
Piotr Wolański

Abstrakt

Pozbawiona soli mineralnych woda destylowana ma mdły smak. Co sprawia, że możemy cieszyć się smakiem wody występującej w naturze lub uznajemy ją za leczniczą?
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Jakub Sokołowski

Abstrakt

Nawet dziecko wie, że 1 +1 to więcej niż zero, więc uczonych ze Stuttgartu zdumiał wynik eksperymentu, w którym po złożeniu dwóch sił odpychających zamiast silniejszego odpychania otrzymali. .. przyciąganie. Czy naprawdę wzmocnienie odpychania może spowodować przyciąganie?
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Alina Ciach

Abstrakt

Aby zrozumieć, co stanowi specyficzny aromat żywności, trzeba poznać chemiczną strukturę tworzących go związków. Dokonują tego badacze w nowoczesnych laboratoriach chromatograficznych.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Dorota Klensporf-Pawlik

Abstrakt

Soczyste jabłka na sklepowych półkach to nie tylko dar natury i efekt pracy sadowników, lecz także rezultat licznych testów i wieloletnich badań naukowych.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Artur Zdunek

Abstrakt

Smak znakomicie służy umacnianiu panowania, bo dobry gust jest po prostu gustem grupy o określonym położeniu w układzie społecznym - dowodzili Norbert Elias i Pierre Bourdieu.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Marta Bucholc
ORCID: ORCID

Abstrakt

Tradycyjnie ważnymi zmysłami uprawomocnionymi do odbioru sztuki są wzrok i słuch. Smak przypisany jest niższej sztuce kulinarnej. Jednak współcześni artyści nie baczą na te podziały.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Dorota Koczanowicz

Abstrakt

Od połowy XIX wieku Zamek Kórnicki pod Poznaniem jest siedzibą jednej z najcenniejszych i najstarszych kolekcji bibliotecznych w Polsce.
Przejdź do artykułu

Autorzy i Afiliacje

Magdalena Biniaś-Szkopek

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji